Search
Close this search box.

Alle smaakjes

11 menukaart ontwerp tips voor restaurants

Home | Terug naar blog overzicht

11 menukaart ontwerp tips

Met deze menukaart ontwerp tips kun je zelf aan de slag om je eigen menukaarten te maken.

Voor je restaurant, brasserie, lunchroom, hotel of evenement zoals een bruiloft ontkom je niet aan een mooie menukaart. Maar wat kun je doen om jouw menukaart zo goed mogelijk te presenteren? Lees hier de menukaart ontwerp tips voor de mooiste en duidelijkste menukaarten.

1. Maak gebruik van een professioneel ontwerppakket

Professionele ontwerppakketten zijn er niet voor niets. Wil je het beste van je menukaart maken, gebruik dan Adobe InDesign of Affinity Publisher. Zeker als je de menukaart ook wilt laten drukken, ben je hier het beste mee af.

2. Het gebruik van je eigen huisstijl

Voor de opmaak van je menukaart maak je gebruik van je eigen huisstijl. Herkenbaarheid daar draait het om. Zorg dus dat je logo en kleurstelling(en) terugkomen op je menukaart. Als je nog geen eigen huisstijl hebt, is het zeker de moeite waard om deze te laten ontwikkelen door een grafisch ontwerper.

3. Duidelijke typografie en indeling

Kies een duidelijk en leesbaar lettertype. Houd de indeling overzichtelijk met voldoende witruimte. Gebruik headings en opsommingstekens om belangrijke informatie te markeren

4. Pictogrammen en afbeeldingen

Overweeg het toevoegen van kleine afbeeldingen of pictogrammen naast populaire gerechten of dieetinformatie (bijvoorbeeld veganistisch of glutenvrij). Beelden kunnen de aandacht trekken en helpen bij het maken van keuzes. Ook decoratieve tekst doet het goed op een menukaart.

5. Dieetwensen en allergieën

Klanten met een voedselallergie of speciale dieetwensen (denk aan vegetarisch, veganistisch, lactose- gluten of tarwe allergie) checken vaak bij voorbaat al je menukaart voordat ze 1 stap over de drempel gezet hebben. En deze groep wordt alleen maar groter. Je wilt niet dat zij al afhaken als deze keuzes niet op de kaart vermeld staan.
Werken met icoontjes bij de gerechten kan verhelderend zijn. Of een algemene vermelding op de kaart dat met allergenen of speciale dieetwensen rekening gehouden kan worden.

6. Verleidelijke gerechtomschrijvingen

Beschrijf je gerechten in verleidelijke taal. Gebruik smaakvolle adjectieven en benadruk de unieke smaken en ingrediënten. Ga jij voor de ‘Sappige Angus-hamburger met romige truffelmayonaise’ of voor de ‘Hamburger met mayonaise’?

7. Segmenteren en categoriseren

Deel je menukaart op in logische categorieën zoals voorgerechten, hoofdgerechten, desserts, en drankjes. Het helpt gasten om snel te vinden wat ze zoeken en verbetert de algehele leesbaarheid.

Het kan wat saai worden als alles hetzelfde eruit ziet en dus niets echt opvalt. Als je een kader plaatst om bepaalde gerechten heen, zal dit meer opvallen en wat speelser ogen door de afwisseling.

8. Seizoensgebonden en wisselende menu-opties

Voeg seizoensgebonden gerechten toe om de nieuwsgierigheid van terugkerende klanten te prikkelen. Regelmatig wisselende specials zorgen ervoor dat mensen steeds weer terugkomen om iets nieuws te proberen.

9. Menucombinaties helpen

Help klanten met het maken van keuzes door enkele aanbevolen menucombinaties te presenteren. Bijvoorbeeld, ‘Onze chef’s aanbeveling: Probeer de gegrilde zalm met citroenbotersaus, geserveerd met seizoensgroenten en aardappelpuree'”

10. De psychologie van getallen

Je staat er versteld van wat het neerzetten van de prijs op de kaart met je gasten doet. Dus hier een paar menukaart ontwerp tips voor wat betreft de weergave van je prijzen op de menukaart.

  • Maak slim gebruik van prijzen. Ronde bedragen zoals € 10 of € 15 zijn makkelijk te vergeten. Probeer bijvoorbeeld 9,99 of 12,95 voor een psychologisch effect. Klanten zien dit als een koopje, ook al scheelt het maar een paar cent.
  • Beter is ook om het € teken weg te laten. 12,50 of 12.50 dus in plaats van € 12,50 of € 12.50. Je haalt zo de associatie met geld weg en dat maakt het wat gezelliger voor je gasten 😉
  • Een prijs valt minder op als je deze direct na de beschrijving van het gerecht zet in plaats van de prijs in een kolom erachter te zetten waar deze meer de aandacht trekt.

11. Drukwerk

Als je veel aandacht hebt besteed aan het ontwerp van je menukaart, wil je dat ook zo voor de bedrukking. Vers van de pers ziet nagenoeg alles er goed uit maar hoe is dit na een tijdje in gebruik te zijn? Als je geen wegwerp placemats als menukaart hebt, kies dan voor materiaal wat goed schoon te maken is zoals afneembaar PVC of papier met laminaat.

Menukaart ontwerp tips

Nu je deze menukaart ontwerp tips hebt om je menukaart te verbeteren, kun je beginnen met het verleidelijker en aantrekkelijker maken van je restaurantervaring voor gasten. Vergeet niet om je eigen unieke stijl toe te voegen aan deze suggesties om je menukaart te onderscheiden van de rest. Eet smakelijk!

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven