Alle smaakjes

4 sterke logo's

Home | Terug naar blog overzicht

4 sterke logo’s, hoe kwamen ze tot stand?

Merken welke bijblijven kennen we allemaal. Hier belicht ik de historie van 4 sterke logo's welke mooi in hun eenvoud zijn.

Nike

“I don’t love it, but I think it will grow on me.”

Dit is wat Phil Knight, een van de twee oprichters van Nike, vijftig jaar geleden tegen Carolyn Davidson zei toen Davidson haar ontwerp van het Nike-logo aan hem presenteerde. Ze had 4 andere schetsen gemaakt zodat er een keuze gemaakt kon worden. Al haar ontwerpen representeerden de begrippen ‘snelheid’ en ‘beweging’ zoals de opdracht was.

Carolyn studeerde aan de Portland State Universiteit journalistiek. Ze wilde ook graag het vak grafisch ontwerp volgen maar had er het geld niet voor. Phil Knight, toen universitair docent aan het Portland State, hoorde dat bij toeval in het voorbijgaan.
Naast zijn baan aan de universiteit importeerde hij ook schoenen van een Japans merk maar hij wilde een eigen schoenenlijn opzetten. De productie stond op het punt te beginnen alleen er was nog geen logo.

Misschien wilde Carolyn dit logo ontwerpen? Voor 2 dollar per uur zei ze hier ‘ja’ tegen. Qua gewerkte uren ontving ze 35 dollar totaal voor het ontwerpen van het wereldberoemde logo van het sportmerk Nike.
Uiteindelijk ontvangt ze na een aantal jaar ook aandelen en een gouden ring in de vorm van het Nike logo met op het puntje van het logo een diamant.

Carolyn Davidson was haar hele leven werkzaam als freelancer waarvan 4 jaar (1971-1975) voor Nike.
Zoals ze zelf aangaf; ze is er niet superrijk van geworden maar ze heeft goed van de aandelen kunnen leven.

Apple

Het logo van Apple, zoals we het nu kennen/ is in 1977 ontworpen door Rob Janoff. Het echte verhaal erachter is veel eenvoudiger dan andere theorieën die er bestaan. Iets over Adam, Eva en Newton… En zo doen er meer verhalen de ronde.

In een interview met Creative Bits vertelt Rob: “Ik heb de hap uit de appel in het design gezet om duidelijk te maken dat het een appel was en geen kers of een tomaat”. “Daarnaast is er iets iconisch aan het nemen van een hap uit een appel. Iedereen kan dat ervaren, het gaat voorbij de culturen. Als je ooit in een appel gebeten hebt, dan is dit wat je krijgt.”
Later vertelde Janoff’s baas dat ‘byte’ een computerterm was. Janoff vond dit leuk, maar meer dan toeval was het dus niet.
Maar waar is het idee van de appel dan vandaan gekomen? In de biografie van Walter Isaacson is te lezen dat het dateert uit een periode dat Steve Jobs alleen maar fruit at. In de Engelstalige editie van deze biografie is te lezen:

“On the naming of Apple, he said he was “on one of my fruitarian diets.” He said he had just come back from an apple farm, and thought the name sounded “fun, spirited and not intimidating”.

Feitelijk had Steve Jobs weinig met het proces te maken. Janoff; “Grappig is de enige sturing die we van Steve Jobs kregen was;

“Maak het niet te schattig”.

Coca-Cola

Al in 1886 kwamen de eerste cola drankjes in de winkelrekken. John Stith Pemberton (optometrist) en de apotheker kregen een prijs voor het maken van het eerste recept. In 1888 kocht zakenman Asa Griggs Candler de rechten op het merk Coca-Cola. Daarmee werd het bedrijf opgericht wat de naam Coca-Cola uitdroeg.

De naam van het drankje alsmede het iconische scriptembleem is bedacht door Frank Mason Robinson. Dit was de boekhouder van John Pemberton toen deze laatstgenoemde Coca-Cola uitvond. Frank M. Robinson speelde ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het merk.

Het zwierige Coca-Cola logo ziet er bijna hetzelfde uit als in 1887. De overlevingskans getuigt van het opmerkelijke talent van Frank M. Robinson. Het hedendaagse rood en wit symboliseren vitaliteit, jeugd, onschuld, zuiverheid en eersteklas kwaliteit.

Wat maakt het logo dat het zo opvalt? Het is een effectief logo wat zowel eenvoudig als opvallend is. Indien op de juiste manier samengesteld, brengen deze visuele componenten zowel de geest en het karakter van het merk over.
Ben je benieuwd naar wat dit logo gekost heeft? 0 dollar om precies te zijn.

Google

Van 1995 tot 1997 was het bedrijf Google bekend onder de naam BackRub. Opgestart door Edward Page en Sergey Brin, beide studenten van de Leland Standford Junior University.

Twee jaar later, in 1998, werd de nieuwe naam Google. Deze nieuwe naam is afgeleid van de wiskundige term Googol; dat wil zeggen het getal 10 gevolgd door 100 nullen. Dit is het werkelijke aantal dat door de oprichters van het internetbedrijf wordt gebruikt om de immense kracht van hun zoekmachine uit te drukken. Ze benadrukten deze relatie door twee o’s naast elkaar te plaatsen, die de vorm hebben van nullen.

Wie de maker is van het Google logo is niet duidelijk. Er zijn bronnen die beweren dat het
eerste logo van Larry Page kwam. Andere bronnen beweren dat Sergey Brin het logo ontworpen heeft met GIMP (een gratis afbeeldingseditor).

Door de jaren heen is het logo verschillende keren gewijzigd. In 2015 zagen we de laatste logo restyle. Wat wel is gebleven is de combinatie van diverse felle kleuren alhoewel de tinten wel veranderd zijn gedurende de jaren. De kleuren blauw, geel, rood en groen zijn te vinden in alle servicemerken in de Google-familie.
In 2015 is Google overgegaan naar een schreefloos font (Product Sans). Hierdoor vallen de kleuren goed op en geeft het het bedrijf een beter benaderbaar imago.

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven