Alle smaakjes

11 content design tips mooiere website

Home | Terug naar blog overzicht

Een mooiere website met 11 content design tips

Omdat je wilt dat jouw website visueel aantrekkelijk overkomt, besteed je veel aandacht aan het opmaken van je teksten en het structureren van alinea's.

Wat is content design?

Onbewust of bewust; ben je dan bezig met content design. Tekst welke opgemaakt is met gebruik van headers, paragrafen, kaders en beeldmateriaal leest gewoon prettiger dan een lange lap aaneengesloten tekst. Het komt de gebruikersvriendelijkheid van je website ten goede.

Met deze content design tips haal je het beste naar boven met je website tekst.

1. Schrijf korte paragrafen

In tegenstelling tot een boek leest een website heel anders. Een bezoeker scant jouw webpagina in één oogopslag. Maak dus geen meters tekst maar wees kort en bondig. Schrijf paragrafen die maar uit een paar regels bestaan. Dit betekent eveneens een uitdaging voor jou om de kernboodschap met weinig woorden toch krachtig over te brengen.

2. Maak gebruik van kopteksten

Door kopteksten (headers) als h1, h2, h3 te gebruiken, verbeter je de leesbaarheid van een pagina. Goede beschrijvende kopteksten zijn ook weer gunstig voor je SEO. Schrijf dus niet ‘Ons team’ maar iets als ‘Onze professionele schoonmakers voor ieder bedrijf’.

Gebruik maar één keer de h1 header op een webpagina. h2, h3, h4 etc. kun je weer wel meermalen op dezelfde pagina gebruiken.

gebruik headers website

3. Witruimte? Ja graag!

Net zoals kopteksten een tekst leesbaar maakt op een website, doen witregels het tussen alinea’s ook heel goed. Door het gebruik van witruimte op je website deel je de teksten op en houd je het rustig en overzichtelijk.

4. Vast kleurenschema

Doorgaans is er voor je website een kleurschema ingesteld welke aansluit bij je huisstijl. Maak hier gebruik van zodat de hele site eenzelfde uitstraling heeft.

Mooiere website met 11 content design tips

5. Gebruik een blanco tekstverwerker

Herken je dit? Je hebt je tekst in Word ingetypt en kopieert en plakt het daarna in je WordPress of Joomla website. En dan blijkt dat de opmaak van je tekst afwijkt van je andere webpagina’s…
Door rechtstreeks te kopiëren en te plakken vanuit Word heb je grote kans dat de (niet altijd zichtbare) opmaak vanuit het Word bestand overgenomen is op je site. En dat ziet er rommelig uit.

Om te voorkomen dat er ongewenste opmaak met gekopieerde tekst in je site terechtkomt, kun je de tekst uit Word beter eerst kopiëren en plakken in een simpele (gratis) tekstverwerker zoals Notepad (Windows) of BBEdit (Mac).
Kopieer de ontstane platte tekst vanuit zo’n tekstverwerker en plak deze dan pas in je webpagina. Omdat deze tekst ‘zonder vervuiling’ is gekopieerd moet je het nog wel de gewenste opmaak (zoals headers en paragrafen) geven. Zo houd je de styling van je website intact en je website ‘schoon’.

6. Combineer tekst met visuele aspecten

Net als tekst vallen ook afbeeldingen onder ‘content design’. Kies je afbeeldingen met zorg uit zodat deze de tekst versterken en echt iets toevoegen aan je website pagina. Probeer bewegende beelden of sliders waar kan te vermijden. Omdat ze de aandacht trekken en een bezoeker afleiden zijn ze lang niet altijd effectief.

7. Maak gebruik van opsommingen

Door korte opsommingen (bullet-points) te gebruiken, kun je een boodschap krachtig overbrengen. Opsommingen:

  • trekken de aandacht
  • zijn samenvattend
  • lezen gemakkelijk
  • zijn ideaal om te gebruiken waar het kan.

9. Streep eronder?

Tekst met een streep eronder op een website zijn voorbehouden aan links. Onderstreepte tekst welke geen link is, brengt een bezoeker snel in verwarring, de neiging erop te willen klikken is erg groot.

10. Check en laat checken

Zinnen die niet lopen, onbegrijpelijk vakjargon, taal- en spellingsfouten… Dit wil je zeker niet op je website hebben. Lees je artikelen goed na. Vraag ook een collega (met affiniteit voor taal) om eens kritisch naar je tekst te kijken. Ook kun je de hulp inschakelen van een tekstschrijver of copywriter voor wie website tekstschrijven dagelijkse kost is.

wat is content design website

11. Consistent met content design

Een consistent webdesign is geen gebrek aan fantasie. Door het consistent gebruiken van eenzelfde layout (logo, menu, pagina inhoud etc.) op dezelfde plaatsen in de website bespaar je de bezoeker frustratie. Bezoekers hoeven zo minder tijd te besteden aan het ‘doorgronden’ van je website. Zo kunnen ze meer tijd besteden aan de content van je website.

‘What separates design from art is that design is meant to be functional’

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven