Search
Close this search box.
google fonts op je website gebruiken let op

Home | Terug naar blog overzicht

Google fonts op je website gebruiken? Let op!

In deze blog lees je waarop je moet letten bij het gebruik van fonts (lettertypen) om de privacy van je bezoekers te respecteren.

Gebruik je Google fonts op je website? Lees dan vooral verder.

In Duitsland heeft begin 2022 de eigenaar van een website een boete opgelegd gekregen door het gebruik van Google fonts op de website. Het IP adres van de gebruiker werd namelijk zonder toestemming gedeeld met Google.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens en meerdere privacy toezichthouders in Europa hebben het IP adres van een bezoeker als persoonsgegeven aangemerkt. Deze mogen alleen door websites worden verwerkt indien hier een gerechtvaardigd belang bij is en de bezoeker expliciet toestemming geeft. Omdat fonts ook geladen kunnen worden vanaf de webserver waarop de website gehost is, is er geen sprake van een gerechtvaardig belang.

Voldoet jouw website aan de privacywetgeving?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je website voldoet aan de privacywetgeving. Als je Google Fonts op je website wilt gebruiken, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de privacy van je bezoekers respecteert.

Wil je weten of jouw website Google fonts lokaal laadt of niet? Check je website:

Hoe voorkom je problemen met je website fonts en de AVGR?

Optie 1: Google fonts lokaal hosten

Om de privacy van je bezoekers te waarborgen, is het een goed idee om Google Fonts lokaal te hosten. Dit betekent dat je de lettertypen downloadt en op je eigen server opslaat, zodat de browser van je bezoekers geen verbinding hoeft te maken met de servers van Google. Dit kan de laadtijd van je website verbeteren en de privacy van je bezoekers beschermen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om Google Fonts lokaal te hosten. Je kunt bijvoorbeeld de lettertypen downloaden van de Google Fonts website en ze handmatig uploaden naar je server. Er zijn ook verschillende tools en plugins beschikbaar die je kunnen helpen om Google Fonts lokaal te hosten.

Optie 2: kies alternatieve lettertypen

Een andere optie is om te kiezen voor alternatieve lettertypen die beschikbaar zijn in het standaard lettertype-assortiment van de meeste besturingssystemen en browsers. Deze lettertypen zijn meestal minder opvallend dan Google Fonts, maar ze zijn wel veiliger voor de privacy van je bezoekers.

Slot

Google fonts op je website

In het kort, als je Google Fonts wilt gebruiken op je website, zorg er dan voor dat je deze lokaal host om de privacy van je bezoekers te beschermen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, dus kies de optie die het beste bij jouw website past.

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven