Blogs

Google Mijn Bedrijf verwijderen, hoe doe je dat?

google my business verwijderen hoe doe je dat

Steeds meer mensen zoeken online naar lokale bedrijven dus Google Mijn Bedrijf is ‘the place to be’ voor veel bedrijven. Google Mijn Bedrijf is gekoppeld aan Google Maps. Als ondernemer kun je gratis je bedrijf aanmelden voor deze dienst en hiermee sta je letterlijk ‘op de kaart’ . Toch kan het gebeuren dat je jouw gegevens wilt verwijderen. Maar hoe kun je Google Mijn Bedrijf verwijderen?

1. Redenen om een bedrijf te verwijderen uit Google Mijn Bedrijf

1. Redenen om je je Google Mijn Bedrijf account te verwijderen, kunnen zijn:

  • Het bedrijf is overgenomen/verkocht
  • Het bedrijf is opgeheven
  • Faillisement
  • Privacy overwegingen
  • Slechte reviews
  • Bedrijfsnaam is gewijzigd
  • Bedrijf is verhuisd

In het geval van de laatste 2 punten, een naamswijziging of verhuizing kun je er beter voor kiezen om de gegevens van je bedrijf te wijzigen en niet te kiezen voor ‘Google Mijn Bedrijf verwijderen’. Zo verlies je niet de reviews welke je opgebouwd hebt en blijft je historie bewaard.

2. Google Mijn Bedrijf verwijderen met Google account

Een Google Mijn Bedrijf vermelding is altijd door iemand aangevraagd. Hiervoor heb je een Google / G-mail account en wachtwoord nodig. Heb je deze gegevens? Dan volg je de volgende stappen.

google mijn bedrijf verwijderen hoe doe je dat
  • Bij ‘Informatie’ zie je ‘Markeren als tijdelijk gesloten’, ‘Markeren als permanent gesloten’ of ‘Vermelding verwijderen’.
  • Markeren als tijdelijk gesloten‘ kun je invullen als je bedrijf bijvoorbeeld wegens Covid gesloten is of als je te maken hebt met een langdurige verbouwing. Met deze markering zorg je ervoor dat klanten die naar een bedrijfsnaam zoeken, jouw bedrijf kunnen vinden en zien dat het slechts tijdelijk is gesloten. Zo voorkom je dat mensen jouw bedrijf persoonlijk bezoeken en teleurgesteld zullen zijn omdat het gesloten blijkt te zijn.


    Bij de optie ‘Markeren als permanent gesloten‘ blijft de vermelding wel in Google Maps staan maar komt erbij te staan dat het permanent gesloten is.

    Klik je op ‘Vermelding verwijderen’ dan zal de vermelding van je bedrijf wel blijven staan maar wordt het uit je account verwijderd. Je hebt er dus geen toegang meer toe dus pas hiermee op!

bewerking voorstellen
google mijn bedrijf permanent sluiten
  • Klik daarna op account verwijderen als je echt alle gegevens uit je account wilt verwijderen. Bedenk wel dat dit definitief is dus overweeg goed of dit ook echt is wat je wilt.

3. Bedrijfsgegevens Google Mijn Bedrijf verwijderen zonder toegang van het acccount

In de praktijk kan het voorkomen dat je zelf geen toegang meer hebt tot het account. Dit kan bijvoorbeeld doordat iemand anders het in het verleden aangemaakt heeft zoals bijvoorbeeld je webdesigner. Als niemand meer beschikt over de inloggegevens is het toch mogelijk om (met geduld) je bedrijfsvermelding te sluiten. Dit doe je als volgt.

  1. Ga naar https://www.google.nl/ en login met je Google account (dit is wel vereist).
  2. Typ je bedrijfsnaam in.
  3. Heb je het bedrijf gevonden, klik dan rechts op ‘Bewerking voorstellen’***
  4. Klik op ‘Deze plaats verwijderen’.

Hierna gaat Google de melding controleren. Waarschijnlijk wordt je op de hoogte gehouden van de status van de verwerking. Helaas is het echter niet zeker dat de bedrijfsvermelding ook echt uit Google wordt verwijderd. Dit omdat Google de aanvraag controleert en deze door middel van andere signalen verifieert.

*** Wat je ook kunt doen is om ervoor te kiezen eerst het bedrijf wel te verifiëren. Dus als je in Google je bedrijfsnaam ingetypt hebt en ‘Bewerking voorstellen’ hebt aangeklikt, kies je voor ‘Bedrijf verifiëren’.
Volg de stappen en na een dag of 11 stuurt Google je een kaartje per post. Hiermee ontvang je dan de gegevens zodat je volgens bovenstaand punt uit dit artikel je gegevens kunt verwijderen.

4. Verwijderen van je bedrijf door middel van de privacy wetgeving

Een derde optie om je bedrijf van Google te verwijderen, is door gebruik te maken van de Europese privacy wetgeving ofwel de AVG. Hiervoor dien je een formulier in te vullen en te versturen.
Hierna wordt jouw verzoek in behandeling genomen. Het kan zijn dat er om meer informatie wordt gevraagd over het lokale bedrijf en/of de persoon welke het verzoek ingediend heeft.

Per e-mail ontvang je een antwoord op je verzoek. Als het bedrijf niet verwijderd wordt, krijg je hier uitleg over. Veelgestelde vragen over het verwijderen van lokale vermeldingen, vind je op deze pagina: https://support.google.com/local-listings/answer/9851100.

5. Bedrijf permanent gesloten

Als je je bedrijf verwijderd hebt uit Google Mijn Bedrijf, wordt het bedrijf gemarkeerd als ‘permanent gesloten’. Het is niet mogelijk om je bedrijf direct helemaal te verwijderen. Voor onbepaalde tijd wordt jouw bedrijf door Google nog getoond met de markering ‘Permanent gesloten’.

Dit doet Google om internet gebruikers te informeren dat het bedrijf bestaan heeft maar vanaf heden gesloten is. In de periode dat je bedrijf met die vermelding getoond wordt, kun je het bedrijf nog opnieuw ‘openen’. Dit omdat je het zelf wilt herstellen, het per ongeluk verwijderd is of omdat een niet bevoegd persoon je bedrijf heeft willen verwijderen.

Vragen?

Heb je vragen en/of opmerkingen over dit artikel? Google Mijn Bedrijf verwijderen lukt je niet? Bel of stuur een e-mail en ik help je graag verder.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in om steeds het laatste nieuws te ontvangen.

Blog delen?

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
A-merkwaardig Breda

A-merkwaardig Breda

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar top