Het levert je nieuwe leads op als een bezoeker eerst een paar gegevens achter moet laten voordat ze jouw e-book kunnen downloaden. Het kan nét dat duwtje in de rug voor potentiële klanten zijn om ze in je sales funnel te krijgen. Is de inhoud van je e-book interessant dan is de klik op de ‘Contact’ of ‘Verkoop’ knop eerder gemaakt.
Bepaal het onderwerp
Maak een lijst met mogelijke onderwerpen van diensten of producten waarover je een e-book kunt schrijven. Onderzoek wat er al over deze onderwerpen is geschreven.
Ter inspiratie kun je ook bekijken welke van je eerder eigen gepubliceerde artikelen hoog scoren in Google. Dit zijn zeer waarschijnlijk de onderwerpen waar de interesse van je doelgroep ligt. Goed om weer eens onder de loep te brengen met nieuwe inzichten.
Schrijven
Je e-book is pas een succes als het ook écht gelezen wordt. Schrijf met een vlotte pen en vermijdt teveel vakjargon. Jij, als autoriteit op jouw gebied, wil antwoord geven op die vraag dus hou het laagdrempelig. Je schrijft vaak voor mensen die nog geen kaas gegeten hebben van jouw onderwerp.
Over kaas gesproken; stel je bent een kaasproducent. Wat maakt jouw e-book interessant voor de lezer? Het proces van kaasmaken? Hoe en hoe lang rijpt een kaas? Verschillen tussen kaas van een koe, geit of schaap? Interessante (on)zin zoals de vraag; “Zijn muizen echt dol op kaas?”. Of misschien wel het onderstaande…
Beeldmateriaal
Foto’s spreken tot de verbeelding. Maak gebruik van veel beeldmateriaal in je e-book of e-magazine. Naast je eigen verzamelde foto’s en afbeeldingen kun je ook gebruik maken van betaalde stockfoto’s zoals Ingimage en Shutterstock. Per foto betaal je doorgaans een paar tientjes.
Er zijn ook veel websites te vinden waarvan je gratis de stockfoto’s mag gebruiken. Eén van m’n favorieten is toch wel Pixabay. Meer weten over (gratis) stockfoto’s en diverse aanbieders? Lees dan deze blog.
Gratis tools om je e-book te maken
Wil je zelf aan de slag om een e-book te maken dan zijn er diverse gratis online tools beschikbaar. Canva is één van de mogelijkheden. Hiermee kun je o.a. een gratis magazine maken tot wel 30 pagina’s. Meer dan 30 pagina’s nodig? Maak dan meerdere e-books aan. Als je de verschillende pdf’s download ga je naar PDF Merge om je bestanden samen te voegen tot jouw ebook.
Teveel pagina’s aanmaken, schiet vaak z’n doel voorbij. Stel je onderwerp is ‘Snel online’ en je moet je door 200 pagina’s heen worstelen dan is de neiging groot dat jouw bestand zo in de PC prullenmand verdwijnt en je e-mail lijst een adres minder heeft. Gemiste kans.
Kies een Canva magazine layout voor jouw e-book. De professioneel uitziende layouts kun je delen met meerdere personen zodat je samen aan het ebook kunt werken. Wil je meer opties zoals o.a. je huisstijl & fonts implementeren stap dan over op het betaalde Canvas Premium model wat neerkomt op een kleine € 10 per maand.
Als je e-book af is, sla je deze op als pdf. Handig is om de cover ook als jpg op te slaan, dit komt je later nog van pas als je banners wilt maken of als je je e-book wilt promoten.
Canva is minder uitgebreid dan Adobe Indesign (niet gratis). Professionele ontwerpers geven vaak wel de voorkeur aan InDesign en uit ervaring zou ik zeggen; “Dit is niet zonder reden”. Maar wil je zelf snel en goedkoop een e-book in elkaar zetten? Dan is Canva een prima optie voor je.
Landingspagina
Je kunt nu een pagina op je site maken en de pdf daar opzetten als download file. Vervolgens kun je mensen direct na inschrijving doorsluizen naar een ‘bedankt pagina’ met een link naar die file. Zo kunnen ze de file direct downloaden zonder op een mailtje te hoeven wachten. Als het voor jou geen probleem is dat mensen de link naar die pagina gaan verspreiden zonder zich in te schrijven, is dit een prima optie.
Via je andere social media kanalen en bijvoorbeeld in je e-mail handtekening kun je direct doorverwijzen naar die pagina op je site.
Je e-book met MailChimp versturen
Het is heel eenvoudig om je e-book te koppelen aan je e-mail marketing programma. Zelf gebruik ik MailChimp voor het versturen van nieuwsbrieven.
Zo koppel je je e-book aan je MC nieuwsbrief:
- Ga naar de lijst van je abonnees
- Kies voor ‘Signup forms’
- Kies voor ‘Form Builder’
- Onder het tabje ‘Forms and response emails’ kies je ‘Final welcome mail’
- Klik ‘Send a final welcome e-mail’ aan
- Schrijf de tekst van de e-mail welke naar je abonnees wordt gestuurd
- Maak een hyperlink van de download file
- Kies bij ‘Link to’ voor de optie ‘file
- Voeg nu je pdf toe als bestand.
Meer weten
Wil je meer weten of wil je liever je e-book uitbesteden? Bel of mail gerust, ik help je graag verder.