Search
Close this search box.

Alle smaakjes

WordPress website sneller maken

Home | Terug naar blog overzicht

Jouw WordPress website sneller maken

Eén van de pijlers van SEO is de snelheid van de website. Google geeft websites welke snel laden prioriteit. Wellicht wil je jouw WordPress website sneller maken?

Na verloop van tijd is de website vaak uitgebreid en is de laadtijd van de pagina’s trager geworden. Of misschien ligt het aan het fundament van de website; de bouw? Wat kun je nu doen om je website sneller te maken?

Het mes snijdt aan 2 kanten

Wachten op een website pagina welke langzaam laadt, is een ergernis. De kans is groot dat een bezoeker voortijdig afhaakt van je site wat jou omzet kan kosten. Maar dit is niet je enige probleem dus. Als Google jouw website ook minder hoog rankt omdat deze te traag is, snijdt het mes aan 2 kanten. Aan één kant heb je bezoekers welke afhaken omdat ze te lang moeten wachten op jouw website pagina en aan de andere kant vinden zoekmachines jouw website minder interessant. Zeker tijd nu om actie te ondernemen.

Wil je jouw WordPress website sneller maken? Lees dan vooral verder.

Waarom is mijn WordPress website traag?

Een trage website kan door verschillende oorzaken komen. Vaak ligt het aan het gebruik van te grote afbeeldingen. Andere oorzaken kunnen zijn het gebruik van veel plugins, teveel scripts (Fonts, Javascript), trage webhosting en geen gebruik maken van caching. Werk aan de winkel dus!

Hoe meet ik de snelheid van mijn WordPress website?

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de status is van jouw website wat betreft de laadtijd van de pagina’s. Gelukkig zijn er gratis tools beschikbaar om hierachter te komen.

Mooi is dat je behalve de snelheidsscore ook vaak een aantal verbeterpunten ziet waaraan je kunt werken. Zelf gebruik ik vaak Google PageSpeed.

En met de net gemeten resultaten over deze website pagina ben ik meer dan blij 😉

Hoe WordPress website sneller maken
Jouw website sneller maken

Hoe meet ik de snelheid van mijn WordPress website?

Behalve Google PageSpeed kun je ook gebruik maken van andere tools om de snelheid van websites te meten zoals;

Uptrends
Pingdom
Webpagetest.org
GTmetrix

Tip
Let er wel op dat het resultaat alleen de desbetreffende pagina meet en niet de hele website. Dus wil je resultaten van andere pagina’s zien, dan zul je ze stuk voor stuk moeten invoeren. Dat is wel ff een werkje...

WordPress sneller maken met een goed thema

Er wordt vaak een template gebruikt bij het bouwen van een website. Deze templates maken doorgaans gebruik van een pagebuilder welke over het algemeen veel meer opties bevat dan je nodig hebt voor jouw website. Je kunt je vast wel voorstellen dat het inladen van al deze opties ten koste gaat van je website snelheid.

Pas ook op met zware extensies als sliders en video filmpjes. Dit kan er wel gelikt uitzien maar het houdt de boel wel op. Kies je pagebuilder dan ook met zorg uit. Het populaire Elementor – wat momenteel één van de grotere spelers in de markt is – is bijvoorbeeld een goede keuze.

Het gebruik van plugins

Behalve een pagebuilder worden er ook andere plugins geïnstalleerd voor extra functionaliteiten. Voor WordPress installeer je al snel een aantal plugins zoals bijvoorbeeld een plugin om je SEO te optimaliseren, een plugin om je nieuwsbrief te koppelen, WooCommerce en ga zo maar door. Zoals veel dingen in het leven, ook voor plugin gebruik geldt;’ less is more’. Teveel of niet goed gekozen plugins zijn een belasting voor je WordPress website.

Check of je plugins wel echt nodig zijn of dat sommige functionaliteiten niet op een andere manier opgelost kunnen worden. Soms helpt een stukje code schrijven ook heel goed.

Zorg er in ieder geval voor dat je plugins ook up to date houdt, tenslotte is goed website onderhoud onontbeerlijk voor iedere CMS website.

Als je overweegt een plugin te installeren, bekijk dan eerst of de plugin van een betrouwbare partij komt.

Tip: wat betreft plugin gebruik
Beoordeel de plugin op basis van ervaringen van reviews van anderen en de hoeveelheid gebruikers. Kijk ook naar de laatste updates van die plugin. Plugins welke 6 maanden of langer voor het laatst geupdate zijn, zou ik zelf niet snel gebruiken. Vraag anders je website bouwer om advies.
En.... vergeet vooral niet om eerst een backup van je site te maken alvorens een nieuwe plugin uit te proberen.

Afbeelding optimalisatie helpt goed om je WordPress website sneller te maken

Een goed gebruik van afbeeldingen op je website is één van de factoren die het succes en kwaliteit van je site bepalen. Anno 2021 zijn websites veel meer visueel zijn ingesteld dan een paar jaar geleden (denk aan het succes ook van Instagram). Waar je wel rekening mee kunt houden is het juiste formaat van de afbeeldingen. Waarom een afbeelding uploaden van 150 kb als 65 kb of minder ook prima overkomt? Lees hier meer over afbeelding optimalisatie.

Webhosting

Het aanbod van webhosting providers is gigantisch en een keuze maken is vaak niet gemakkelijk. Wil je een website welke snel laadt dan loont het zeker om op zoek te gaan naar een goede hosting partij voor jouw site. Hieronder noem ik een paar hosting providers welke goed aangeschreven staan.

WordPress website sneller maken met een caching plugin

Laat ik eerst uitleggen wat caching is. Als je website voor het eerst geladen wordt, wordt er tijdelijk data opgeslagen ‘cache’. Komt de bezoeker voor een tweede keer op je website dan hoeft deze pagina niet nogmaals opnieuw geladen te worden. Oww en dat scheelt weer extra laadtijd…

Met behulp van een caching plugin kun je je WordPress website sneller maken. Let wel op het volgende als je een caching plugin uitkiest.

  • Zoek een betrouwbare caching plugin uit. Hoe je een betrouwbare plugin kiest, heb ik hierboven al aangekaart.
  • Het komt voor dat jouw hosting bepaalde plugins niet toestaat. Dit omdat bijvoorbeeld de hosting zelf al server caching levert.
  • Maak eerst een backup voordat je een nieuwe plugin installeert. Bekijk de prestaties van je website vóór installatie van de plugin en na de installatie. Uiteraard moet je wel een verbetering zien anders kun je beter een andere plugin installeren.
  • Gebruik maar 1 caching plugin per website. Meerdere plugins welke min of meer hetzelfde doen, komen in conflict met elkaar en hierdoor zal de website juist vertragen.

Voorbeelden van caching plugins

SEO en de snelheid van je website

Natuurlijk wil je dat je mooie WordPress website goed bezocht wordt. Zoekmachines als Google en Bing geven goed geoptimaliseerde websites voorrang. Eén van de aspecten waarop getest wordt, is snelheid. Een website welke niet snel laadt, komt lager in de ranking te staan. Dus steek met je hoofd boven het maaiveld uit en zorg er in ieder geval voor dat je website een snelle laadtijd heeft.

Een ervaren SEO expert kan je helpen om jouw website op die eerste pagina van de zoekresultaten te krijgen. Dit levert je meer bezoekers op én betere kansen op conversie.

Slot

Dus wil je jouw WordPress website sneller maken? Probeer bovenstaande tips uit of vraag anders je websitebouwer of deze hiernaar kan kijken.

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven