Het is ook goed meetbaar en je kunt waardevolle informatie halen uit je campagne statistieken. Uiteraard wil je dan wel beschikken over veel e-mail adressen. Maar hoe verzamel je nu zoveel mogelijk e-mail adressen? Daarom deze post: ‘Meer e-mail adressen verzamelen met 15 tips’.
1. Maak het spannender
Staat er op jouw website iets in de trend van; ‘Schrijf je in voor onze nieuwsbrief’? Dit kun je vast beter dus wijzig dit in een meer wervende koptekst. Enkele voorbeelden hiervan:
- Wil jij als eerste het laatste nieuws lezen?
- Mis nooit meer iets met onze tips
- Blijf bij met de laatste trends
- Wil je iedere maand onze tips ontvangen?
- Ons assortiment wijzigt continue, blijf op de hoogte
- Blijf op de hoogte, iedere maand nieuwe aantrekkelijke kortingen (of acties)
- Iedere maand hebben we nieuwe acties, lees ze als eerste
- Vond je dit interessant? Schrijf je in om meer nieuwsartikelen te ontvangen.
Mailboxen stromen over dus veel mensen schrijven zich niet zo 1-2-3 voor jouw nieuwsbrief in of het moet écht de moeite waard zijn. Heb je waardevol nieuws te bieden of bied je een leuke korting, gratis product of actie aan dan is de drempel om in te schrijven voor jouw nieuwsbrief ineens iets minder hoog.
2. Verkort het inschrijfformulier
Uiteraard wil je zoveel mogelijk gegevens vergaren, echter het inschrijfformulier voor je website is niet het juiste moment om dit te doen.
In principe is alleen een e-mail adres nodig dus maak het inschrijven zo laagdrempelig mogelijk. Het moeten achterlaten van je voornaam, achternaam, bedrijfsnaam en soms ook wel je telefoonnummer en geboortedatum zijn teveel obstakels. Eenmaal ingeschreven is de drempel om het profiel te verrijken waarschijnlijk een stuk minder hoog. Daar kun je op latere termijn aan werken.
In het mooiste scenario heeft deze persoon al contact met je opgenomen zodat je meer gegevens hebt. Anders kun je na een tijdje een mail sturen (e-mail heb je dus al wel) met de vraag of ze hun profiel willen updaten. Voor een enquete, gerichtere acties of… nou ja vul het maar in.
3. Directe inschrijving of aparte aanmeldpagina
Waar kies je voor? Een directe inschrijving zoals hieronder of laat je de bezoeker met een link/button eerst doorklikken naar een aparte inschrijfpagina?

“Direct invullen natuurlijk!” zou je zeggen. Met doorklikken naar een aparte pagina laat je de bezoeker een actie beginnen. En we zitten (doorgaans) wel zo in elkaar dat we een actie af willen maken.
Ja dit wordt een persoonlijke keuze. Wil je weten wat de beste resultaten oplevert dan kun je dit alleen maar doen door te testen. En voor betrouwbare resultaten heb je hier wel veel conversie voor nodig. Dus ‘pick your choice’.
Zelf heb ik gekozen voor een button en dus met die extra stap ertussen. Op de aanmeldpagina kan ik extra informatie kwijt over hoe vaak ze de nieuwsbrieven kunnen verwachten, uitschrijfinfo etc. En ik hoef ook geen tig formuliertjes te plaatsen her en der op de site.

4. Pas je algemene bedankpagina aan
Ik ga er vanuit dat je een algemene bedankpagina op je site hebt. Zo’n pagina waar je bezoeker op uitkomt zodra deze informatie, een offerte of wat dan ook aangevraagd heeft. Heb je die niet? Snel aanmaken dan, het staat wat netter. Website met aandacht, heel belangrijk.
Verwijs op deze pagina naar de voordelen van jouw nieuwsbrief en wat je te bieden hebt. O ja en natuurlijk met een linkje naar de nieuws inschrijfpagina uiteraard.
5. Al aan het contactformulier op je site gedacht?
Heb je een contactformulier op je website? Voeg dan simpel daaronder een checkbox toe met de mogelijkheid om in te schrijven voor je nieuwsbrief.
6. Scherm waardevolle content af
Maak één of meerdere artikelen met écht goede content en scherm deze landingspagina(‘s) af. Wil een bezoeker het artikel lezen dan moet er uiteraard eerst het mail adres achtergelaten worden. Als je artikel écht de moeite waard is, zal een bezoeker bereid zijn om dit te doen. Je moet ze natuurlijk dan wel eerst goed ’triggeren’ met een fantastische introtekst. Anders weet een bezoeker uiteraard niet of dat artikel wel de moeite waard is…
Afgeschermde content op je site is weliswaar minder goed vindbaar in Google maar desalniettemin wel redelijk goed vindbaar. Het helpt om deze artikelen herhaaldelijk via de social kanalen waar jij actief op bent te herhalen. Grote kans dat je e-mail adressenbestand groeit.
Niet tevreden met het aantal bezoekers op die landingspagina’s? Overweeg dan te adverteren met specifieke zoekwoorden in Google (SEA).

7. Overweeg een popup
Vaak vind je de inschrijfmogelijkheid voor een nieuwsbrief in de footer van een website. Even gluren bij de buren en je ziet ook vaak dat je echt op zoek moet naar een inschrijfoptie. Dit wil je echt niet.
Een popup wordt weleens als storend ervaren maar met een uitnodigende tekst en inschrijfmogelijkheid kun je je adressenbestand wel laten groeien. Informeer bij je webbouwer naar de mogelijkheden om een gave popup te laten plaatsen.

8. Online aanvraag? Voeg optie tot inschrijving toe
Of je (potentiële) klant via je site zich nu inschrijft voor een training, seminar of een brochure aanvraagt… geef de mogelijkheid tot inschrijving voor je nieuwsbrief.
Heb je een webshop? De inschrijfmogelijkheid kun je ook in het betaalproces toevoegen. Simpel een checkbox met een vinkje en de vraag of ze op de hoogte willen worden gesteld voor nieuwe artikelen, aantrekkelijke kortingen, etc.
9. Gebruik je blog
Heb je een blog? Mensen die je blog helemaal tot aan het einde toe gelezen hebben, zijn geïnteresseerd. De footer van je blog is daarom een perfecte plaats om aandacht te vragen voor je nieuwsbrief.
10. E-mail handtekening
Hoeveel mailtjes ‘werk jij iedere keer weg’? Waarschijnlijk zijn dat er aardig wat. Dit geeft aan dat er ontzettend veel mail verkeer is maar hiermee vertel ik nix nieuws.
Je kunt hier weer wel gebruik van maken door in je e-mail handtekening een link te maken naar het inschrijfformulier voor je nieuwsbrief. Doordat afbeeldingen weleens vervormd kunnen worden door de mail programma’s zou ik het bij een simpele tekstlink houden.
11. Schakel social media in
Heb jij op Facebook, LinkedIn, Instagram of Twitter weleens een post geplaatst waarin je je connecties vraagt om zich in te schrijven voor je nieuwsbrief?
Met een groter netwerk (500+), kan zo’n post je al snel tientallen nieuwe e-mail adressen opleveren. Heb je er beduidend minder? Schroom niet, ook dan is het zeker de moeite waard. Alle beetjes helpen en je moet ergens beginnen.
Of kondig op social media (Twitter) aan dat je op het punt staat om een nieuwsbrief te verzenden met een wervende tekst over wat er in je nieuwe nieuwsbrief te lezen is en iets in de trend van ‘Mis het niet en meld je nu aan’.

12. Geef iets gratis of met korting weg
Vaak is er niet direct de interesse om in te schrijven op jouw nieuwsbrief. We krijgen er immens al genoeg binnen. Wel zijn we er dol op om iets gratis of met korting te krijgen.
Een webinar, instructiefilmpje, whitepaper, presentatie, e-book, checklist, gratis verzending, korting op het volgende product… Het enige wat iemand hoeft te doen is zijn of haar e-mail achter te laten om het te kunnen downloaden of ontvangen.
In een e-book deel je nuttige informatie. Hierin kun je ook prima weer links naar jouw website opnemen. Met een beetje creativiteit kun je de links ook verweven in je webinars, instructiefilmpjes, presentaties etc.
Heb je geen idee waarover je een e-book of blog zou kunnen schrijven? Vraag gewoon aan je (potentiële) klanten waar behoefte aan is. Hierdoor kun je echt waardevolle feedback ontvangen waar je iets mee kunt! Of ga een paar uur met je collega’s brainstormen en noteer alle onderwerpen welke naar boven komen. Binnen de kortste keren heb je input waarmee je een jaar vooruit kunt.
13. Offline winst
Inschrijvingen verzamelen voor je nieuwsbrief kan voor een aantal branches ook prima op de ‘ouderwetse’ manier; offline. Denk hierbij aan een simpel kaartje op de toonbank waar de klant zijn of haar e-mail adres achter kan laten. Als je hier een leuke actie aankoppelt (bij de volgende aankoop ontvang je 10% korting) heb je meer kans op een daadwerkelijke inschrijving.
Ook kan het via een display. Hoe vaak is jou niet gevraagd bij een aankoop om je in te schrijven voor de nieuwsbrief en zo te sparen voor punten, korting etc.
Heb je geen online winkel dan zijn er ook andere mogelijkheden. Denk hierbij aan o.a. beurzen, seminars of evenementen. Ja ok andere tijden nu; door Corona ligt alles op z’n gat maar hopelijk kan er over een paar maanden weer wat meer. Neem dan een i-pad mee zodat je (potentiële) klanten zich direct kunnen inschrijven. Hou deze dus even in je achterhoofd.
14. Vergeet je bestaande klantenbestand niet
Heel laagdrempelig; stuur je eigen relaties een mailtje met wervende tekst en de vraag of ze interesse hebben om als eerste op de hoogte gesteld te worden van het laatste nieuws, acties, kortingen etc.
Filter daar wel eerst je relaties uit welke al wel je nieuwsbrief ontvangen. Link erbij naar je nieuwsbrief inschrijfpagina op je website en klaar.
15. Wel klantenlijst maar geen e-mail adressen?
Stuur deze klanten een brief of laat een speciale kaart ontwerpen met een leuk aanbod of actie als ze zich inschrijven voor de nieuwsbrief.
Tot slot
Ik hoop dat je met de bovenstaande tips meteen zelf aan de slag kunt gaan en jouw e-mail adressenbestand een flinke boost kunt geven.
Wil je meer weten over e-mail marketing kijk dan hier.
Zoek je hulp voor het opzetten van jouw e-mail marketing neem gerust contact met me op.