noindex, nofollow en disallow toepassen in rankmath

Noindex, nofollow en disallow toepassen in RankMath

Noindex, nofollow en disallow toepassen in RankMath? Lees hier hoe je dit eenvoudig kunt doen.

Ben je serieus bezig met zoekmachineoptimalisatie (SEO) dan kunnen de functies noindex, nofollow en disallow je helpen om de indexering van je website door zoekmachines beter te beheren.

In een eerdere blog heb ik geschreven over Het verschil tussen noindex, no follow en disallow, in deze blog zal ik je uitleggen hoe je deze functies kunt gebruiken in de SEO plugin RankMath welke A-merkwaardig voor de meeste websites gebruikt.

De noindex-functie

Met de noindex-functie kun je zoekmachines vertellen dat bepaalde pagina’s of berichten niet geïndexeerd moeten worden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld pagina’s hebt die niet relevant zijn voor zoekmachines, zoals bedanktpagina’s, of als je nog bezig bent met het optimaliseren van pagina’s en deze nog niet openbaar wilt maken.

Om noindex in RankMath te gebruiken, ga je eerst de betreffende pagina of het betreffende bericht bewerken. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Geavanceerd’ in de RankMath SEO box. Hier kun je ‘noindex‘ (‘Geen index’) selecteren om de zoekmachines te vertellen dat deze pagina niet geïndexeerd moet worden.

noindex, nofollow en disallow gebruiken in rankmath

De nofollow-functie

Met de nofollow-functie kun je zoekmachines vertellen dat links op bepaalde pagina’s niet gevolgd moeten worden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt voorkomen dat zoekmachines de linkpopulariteit van je website verkeerd interpreteren.

Om nofollow in RankMath te gebruiken, ga je weer naar het tabblad ‘Geavanceerd’. Selecteer hier ‘nofollow‘ om de zoekmachines te vertellen dat links op deze pagina niet gevolgd moeten worden.

noindex en nofollow in rankmath

Wil je op een WordPress pagina een enkele link een nofollow meegegeven? Dan doe je dat door de link te selecteren, op het tandwieltje rechts ernaast te klikken,  hier de ‘rel=”nofollow” aan de klikken en tot slot op ‘Bijwerken’ klikken.

De disallow-functie

Met de disallow-functie kun je zoekmachines vertellen dat bepaalde delen van je website niet gecrawld moeten worden. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld specifieke mappen op je website hebt die niet geïndexeerd moeten worden.

Om disallow in RankMath te gebruiken, ga je naar het tabblad ‘Algemene instellingen’ en klik op de knop ‘Robots.txt bewerken’.

Het gebruik van de disallow-functie werkt als volgt. Maak een lijst van pagina’s of mappen die je wilt blokkeren en voeg deze toe door in RankMath naar het tabblad ‘Algemene instellingen’ te gaan en op de knop ‘Robots.txt bewerken’ te klikken,

Bijvoorbeeld, als je een pagina hebt met de naam ‘geheime-pagina.html’ die je niet wilt laten indexeren, kan je het volgende toevoegen aan jouw robots.txt-bestand:

Disallow: /geheime-pagina.html

Dit vertelt zoekmachines om de pagina ‘geheime-pagina.html’ niet te indexeren. Je kan deze lijst uitbreiden met meerdere pagina’s of mappen die je wilt blokkeren.

Hier kun je specifieke mappen of bestanden disallowen door de regel ‘disallow:’ te gebruiken, gevolgd door het pad naar de map of het bestand dat je wilt uitsluiten.

Via FTP kun je ook bij het robots.txt komen en deze daar bewerken.

Slot

Noindex, nofollow en disallow toepassen in RankMath kan je helpen om de indexering van je website beter te beheren. RankMath maakt het gemakkelijk om deze functies te gebruiken door middel van de ‘Robots Meta’ en ‘Edit robots.txt’ opties. Door deze functies op de juiste manier te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines alleen de relevante inhoud van je website indexeren en dat je linkpopulariteit op de juiste manier wordt geïnterpreteerd.

Relevante blogs

noindex en nofollow gebruiken op website

Het verschil tussen noindex en nofollow

Niet alle pagina’s van je website zijn relevant voor Google. Sterker nog: je kunt sommige pagina’s zelfs beter niet laten indexeren door zoekmachines. In deze blog lees je wat de functie is van noindex, nofollow en disallow, wat de verschillen zijn en hoe je ze kunt gebruiken voor je website.

Lees verder »

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven