Search
Close this search box.

Alle smaakjes

overstappen van yoast seo naar Rank Math

Home | Terug naar blog overzicht

Overstappen van Yoast SEO naar Rank Math – 9 redenen

Yoast SEO is super populair met meer dan 13 miljoen gebruikers ter wereld. Dit terwijl Rank Math 'slechts' 1,8 miljoen+ gebruikers ter wereld telt. Hierdoor lijkt het dat Yoast de beste plugin keuze is voor de SEO van je WordPress website.

Alleen Yoast SEO is vele malen langer beschikbaar terwijl Rank Math pas sinds 2020 op de markt is. Deze blog ‘Redenen overstappen van Yoast SEO naar Rank Math’ is beslist te moeite waard om te lezen als je je bezig houdt met zoekmachine optimalisatie van je website.

Yoast en Rank Math zijn beide populaire WordPress plugins die zijn ontworpen om websites te helpen bij zoekmachine optimalisatie (SEO). Yoast SEO heeft al jaren een sterke positie als de favoriete keuze van veel WordPress-gebruikers. Maar de laatste paar jaren is er een nieuwe speler op het toneel: Rank Math.

Zowel Yoast SEO als Rank Math bieden een goede hulp tool bij het optimaliseren van je website voor zoekmachines zoals Google (SEO). Ze bieden functies zoals keyword optimalisatie, meta beschrijvingen, XML-sitemaps en meer.

Dus waarom zou je kiezen voor Rank Math in plaats van Yoast? Nou… hier zijn een paar voordelen van Rank Math die het overwegen waard zijn.

1. Betere functionaliteit voor gratis gebruikers

Hoewel Yoast SEO een gratis versie heeft, biedt het niet zoveel functies als de betaalde versie van Yoast. Dit kan frustrerend zijn als je gebruik wilt maken van gratis SEO software.

Rank Math daarentegen biedt meer functies voor gratis gebruikers. Zo biedt Rank Math bijvoorbeeld standaard in de gratis versie:

 1. Structured data implementatie,
 2. Een 404-monitor,
 3. Een pagina redirect tool en
 4. Integratie met Google Search Console.

Overstappen van Yoast SEO naar Rank Math scheelt je dus ook weer een paar extra plugins met functionaliteiten om te installeren. Beter voor je website (snelheid) ook.

2. Eenvoudige migratie van Yoast

Wil je overstappen van Yoast SEO naar Rank Math, is het goed om te weten dat je eenvoudig al je Yoast gegevens kunt migreren naar Rank Math zonder gegevens te verliezen dankzij de Rank Math Yoast migratie tool.

3. Meer functies voor gevorderde gebruikers

Als je een gevorderde SEO gebruiker bent, heeft Rank Math je zeker veel te bieden. Rank Math biedt geavanceerde functies, zoals diepe integratie met Google Analytics, geavanceerde redirects, interne link aanbevelingen en nog veel meer.

4. Verbeterde gebruikerservaring

Overstappen van Yoast SEO naar Rank Math heeft meerdere voordelen. Zo is Rank Math ontworpen met de gebruikerservaring in gedachten. Het is gebruiksvriendelijker en eenvoudiger te navigeren dan Yoast SEO. Rank Math biedt een moderne interface die niet overweldigend is.

5. Betere snelheid en prestaties

Rank Math is een snelle lichtgewicht plugin. Het heeft minder serverbronnen nodig dan Yoast SEO en vertraagt ​​je website niet. Dit is belangrijk omdat de snelheid van je website een belangrijke rankingfactor is voor zoekmachines.

6. Structured data implementatie in Rank Math

Structured data, ook wel bekend als schema markup, is een manier om extra informatie aan zoekmachines te bieden over de inhoud van een website. Dit kan helpen om de relevantie en de kwaliteit van de inhoud te verbeteren en kan bijdragen aan een betere ranking in de zoekresultaten.

Voor (SEO) specialisten is het niet altijd eenvoudig om structured data te implementeren. Zonder plugin moet het handmatig geplaatst worden in de head sectie van de pagina. Een lastig en nauwkeurig werkje… Rank Math neemt die taak op een eenvoudige manier van je over.

Voordelen van de Rank Math Structured Data tool

 1. Verbeterde zoekmachine zichtbaarheid
  Door gestructureerde gegevens toe te voegen aan jouw website, kunnen zoekmachines jouw inhoud beter begrijpen en categoriseren. Dit kan leiden tot een betere zichtbaarheid in zoekresultaten en mogelijk hogere posities in de zoekresultaten.

 2. Verhoogde klikfrequentie
  Met behulp van gestructureerde gegevens kun je rich snippets toevoegen aan jouw zoekresultaten.
  Rich snippets zijn vermeldingen in Google die boven alle andere organische resultaten staan zodat je nog meer opvalt. Per pagina, blog of artikel kun je aangeven welk schema je wilt toepassen. Betreft het een artikel, cursus, product, boek, recept, evenement of review? In elk van de 18 soorten standaard schema’s (zie de afbeelding hieronder) kun je aangeven waar de content over gaat. Dit kan jouw zoekresultaat aantrekkelijker maken voor gebruikers en de klikfrequentie verhogen.

 3. Betere gebruikerservaring
  Door gestructureerde gegevens toe te voegen, kun je informatie op een gestructureerde manier presenteren aan gebruikers. Dit kan de gebruikerservaring verbeteren en het gemakkelijker maken voor gebruikers om te vinden wat ze zoeken.

 4. Betere prestaties op voice search
  Met de opkomst van voice search is het toevoegen van gestructureerde gegevens nog belangrijker geworden. Gesturctureerde gegevens zorgt ervoor dat zoekmachines jouw inhoud beter kunnen begrijpen en interpreteren. Dit kan de kans vergroten dat jouw website wordt geselecteerd als antwoord op een voice search vraag.

waarom kiezen voor rank math in plaats van yoast

Het is ook mogelijk om een schema markup van een andere website te importeren, bijvoorbeeld die van je concurrent.

Voor meer schema markups per pagina dien je wel de Rank Math PRO versie aan te schaffen. Maar ook als je de opties van Rank Math PRO wilt gaan gebruiken ben je met Rank Math PRO voordeliger uit dan met de Premium versie van Yoast SEO. Zeker als je meerdere websites hebt. Betaal je bij de Premium versie van Yoast per website, Rank Math PRO kun je bij meer websites inzetten.

7. De 404-monitor in Rank Math

De 404-monitorfunctie van Rank Math is een handige tool die je helpt bij het opsporen van pagina’s op je website die niet kunnen worden gevonden.
Wanneer bezoekers een link volgen die niet meer werkt, worden ze doorgestuurd naar een pagina met een 404-foutmelding. Dit kan een slechte gebruikerservaring bieden en invloed hebben op je SEO-ranglijst.

Met de 404-monitorfunctie kun je dit probleem snel en gemakkelijk oplossen. Het controleert automatisch alle pagina’s op je website en geeft je een lijst van de pagina’s die een 404-foutmelding geven. Dit kun je dan gebruiken om links bij te werken of om de pagina’s te verwijderen.

8. De redirect tool van Rank Math

De redirect functie van Rank Math is een handige tool waarmee je de URL van een pagina op je website kunt wijzigen. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat bezoekers die de oude URL invoeren, automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL.

Stel dat je de URL van een belangrijke pagina op je website wilt wijzigen, bijvoorbeeld van “jouwwebsite.nl/oude-url” naar “jouwwebsite.nl/nieuwe-url”. Normaal gesproken zou dit betekenen dat alle links die naar de oude URL verwijzen, moeten worden bijgewerkt.

Met de redirect functie van Rank Math hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je kunt de oude URL simpelweg doorsturen naar de nieuwe URL, waardoor bezoekers automatisch worden omgeleid wanneer ze de oude URL invoeren.

9. De Google Search Console functie van Rank Math

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je inzicht kunt krijgen in hoe jouw website presteert in de zoekresultaten van Google. Met Google Search Console kun je bijvoorbeeld zien welke zoekwoorden gebruikers gebruiken om jouw website te vinden en welke pagina’s van jouw website het meest populair zijn.

Met Rank Math kun je de prestaties van jouw website volgen en analyseren in Google Search Console en krijg je inzicht in hoe je jouw website kunt optimaliseren om beter te presteren in de zoekresultaten van Google.

rankmath vs yoast seo

Conclusie

Overstappen van Yoast SEO naar Rank Math

Over het algemeen biedt Rank Math meer functies voor gratis gebruikers, geavanceerde functies voor gevorderde gebruikers, een betere gebruikerservaring en betere snelheid en prestaties dan Yoast SEO.

Alle begin is moeilijk maar ik denk dat je jezelf een enorm plezier doet met het overstappen van Yoast SEO naar Rank Math.
Ben ik eerst een paar jaar geleden begonnen met overstappen van Yoast SEO naar Rank Math met één website, inmiddels verloopt de SEO van de A-merkwaardig websites nagenoeg allemaal via Rank Math. Het biedt extra mogelijkheden en werkt zoveel prettiger.

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven