Niet zelden is je website de eerste indruk welke een potentiële klant van jouw bedrijf krijgt. En in één oogopslag heeft de bezoeker al bepaald of je website hem of haar aanspreekt. Straalt je website uit waar jij met je bedrijf voor staat?
Een foto zegt meer dan 1000 woorden
Foto’s vertellen een verhaal. Op een goede website versterken foto’s de tekst en vice versa. Foto’s zijn dus een niet te onderschatten onderdeel van de uitstraling van je website.
Zorg dat de foto’s en afbeeldingen matchen met elkaar. Dit kun je doen door foto’s in dezelfde stijl te kiezen. Of door foto’s van dezelfde fotograaf te gebruiken. Ook kun je de foto’s (laten) bewerken zodat ze uniformiteit uitstralen. Het gaat niet om de kwantiteit van de foto’s op je website. De kwaliteit is daarentegen veel belangrijker.
Hieronder probeer ik de opties welke je hebt over de keuze waar je je foto’s vandaan haalt, zo goed mogelijk te belichten.
1. Gratis of betaalde stockfoto’s, lees altijd de licentie voorwaarden
Hoe verleidelijk is het om even te googlen op het web en die foto’s voor je eigen website te gebruiken? Het behoort tot één van de misverstanden dat foto’s welke op internet staan ook zonder meer gebruikt mogen worden. Vraag dus altijd toestemming aan de maker van de foto of je die foto ook mag gebruiken. Kun je de fotograaf niet achterhalen? Schakel dan Stichting Foto Anoniem in.
Soms geeft de fotograaf bij zijn afbeeldingen aan dat je die foto’s mag gebruiken maar bijvoorbeeld weer niet als je er geld mee wilt verdienen. En wist je dat zelfs op vakantiekiekjes ‘auteursrecht en portretrecht’ rust?
Maak je een werkstuk voor een opleiding dan mag je weer wél afbeeldingen van internet gebruiken. Maar alleen als je het werkstuk voor die opleiding maakt. Is het de bedoeling dat ditzelfde werkstuk op internet komt? Je raadt vast al; dan moet je vooraf toestemming vragen voor het gebruik van die afbeeldingen.
Gebruik je foto’s en/of afbeeldingen welke onrechtmatig zijn verkregen, kan de maker eisen dat je de afbeeldingen verwijdert. Maar dat zou dan de minste van je problemen zijn. Waarschijnlijk zul je eerst een vergoeding moeten betalen over de periode dat je de afbeelding gebruikt hebt. En er kan ook zomaar een schadevergoeding geëist worden welke aardig kan oplopen.
Ik kan je alleen maar op het hart drukken dat als je foto’s van internet afhaalt, je hier echt héél zorgvuldig mee omgaat.
Je las net de termen ‘Auteursrecht’ en ‘Portretrecht’. En zo heb je voor wat betreft afbeeldingen ook nog het ‘Intellectuele eigendomswet’ en meer. Momentje over om hier meer over te lezen?
2. Zelfgemaakte foto's
Je kunt overwegen om zelf foto’s te maken. Voordeel van je eigen fotobibliotheek is dat je uniek materiaal in handen hebt. Zorg ervoor dat de foto’s welke je gebruikt ook goed passen op je website. En dat het geheel klopt met de ‘sfeer’ welke je wilt oproepen. Schep eenheid met je afbeeldingen.
Hoe ideaal het ook lijkt om je eigen foto’s voor je site te gebruiken, ook hier kun je te maken hebben met de wet- en regelgeving. Als er één of meerdere personen herkenbaar in beeld zijn, heb je weer te maken met het eerder genoemde ‘portretrecht’.
Tips voor zelfgemaakte foto's voor je website
Let op de resolutie van je foto’s
Voor website gebruik hoeven je foto’s niet aan de allerhoogste resolutie te voldoen. Dus foto’s gemaakt met je mobiel of eigen camera zouden moeten volstaan.
Toch kun je de resolutie van de foto’s op je mobiel beter op een hoge kwaliteit zetten. Denk niet; “Ik zet de resolutie laag want dan kunnen er lekker veel foto’s op m’n mobieltje!”.
De kwaliteit van de foto welke haarscherp op je mobiel overkwam, kan op een schermvullende banner best wel eens tegenvallen.
En wil je diezelfde foto ook voor je folder of brochure gaan gebruiken? Dan kan de resolutie helemaal bedroevend uitpakken als je je drukwerk dan ook echt in handen hebt.
Foto optimalisatie
De resolutie van een foto voor je website volstaat met 72 dpi (dots per inch). Voor drukwerk daarentegen heb je afbeeldingen van 300 dpi nodig. Dit komt omdat drukwerk een hogere resolutie vereist voor een haarscherpe weergave dan een website afbeelding. Stel jezelf dus de vraag vóórdat je een foto gaat maken of aanschaft, ga ik deze gebruiken voor alleen mijn website of ook voor drukwerk?
3. Het gebruik van stockfoto’s
Even googlen op internet en je hebt zo een aantal sites gevonden welke stockfoto’s aanbieden. Het kost vaak wel even tijd om de juiste afbeelding te zoeken maar oefening baart kunst. Met de juiste zoektermen vind je vast een passende afbeelding. Hoewel het echter ook voor kan komen dat je wat concessies moet doen omdat de foto net niet helemaal aansluit bij het beeld wat je voor ogen had.
Gratis stockfoto’s
Stockfoto's tegen betaling
Naast gratis stockfoto’s zijn er ook talloze sites waar je afbeeldingen tegen betaling kunt aanschaffen. Hiervan kunnen de kosten onderling behoorlijk verschillen. Maar gemiddeld kun je voor tussen de 10 tot 30 Euro een kwalitatief goede afbeelding kopen. Hieronder enkele websites waar je foto’s aan kunt schaffen tegen betaling:
Gratis of betaalde stockfoto’s, lees altijd de licentie voorwaarden
Lees in ieder geval goed na op de site waar je de foto wilt kopen wat de licentie voorwaarden zijn. Het kan voorkomen dat je een bepaalde afbeelding alleen voor een website mag gebruiken maar niet voor drukwerk. Of dat de afbeelding maar voor een bepaalde periode gebruikt mag worden.
Daarnaast mag een aangeschafte afbeelding niet doorverkocht of gebruikt worden door derden. Om dit met een voorbeeld weer te geven; A-merkwaardig schaft een stockfoto aan welke gebruikt wordt op jouw website. Nu wil jij zelf een folder in elkaar zetten en diezelfde foto daarvoor gebruiken. Dat mag dus weer niet. In dit geval moet ook jijzelf die foto aanschaffen. Of A-merkwaardig die folder laten maken… Dat kan natuurlijk ook.
Stockfoto gebruik; ga voor échte mensen
Als je stockfoto’s uitkiest voor je website, ga dan voor echt. Op te veel sites zie je nog steeds super enthousiaste werknemers met een tandpasta glimlach van oor tot oor. Menig bedrijf zou stinkend jaloers worden over zulke gedreven en meer dan blije werknemers.
Zie jij ze ook zo achter hun bureau zitten als je een bedrijf bezoekt? Ik niet. En dat geldt zeer waarschijnlijk ook voor de bezoekers van jouw website. Het spat van het beeldscherm af als je zo’n standaard stockfoto gebruikt. Waarschijnlijk is dit niet de unieke, oprechte en professionele uitstraling welke jij over wilt brengen. Of je moet een tandartspraktijk vertegenwoordigen. En zelfs dan nog…
Ga gewoon voor echte mensen. Ze hoeven niet perfect te zijn. Gewone mensen zoals jij en ik. En vergeet ook die ‘handschud foto’s’ welke je vooral tegenkomt op contactpagina’s. Ook deze zijn echt passé.
Laat zien waar je vandaan komt
Op stockfoto’s zie je vaak een hoog ‘USA’ gehalte terug. Ben je een oer-Hollands bedrijf zonder buitenlandse vestigingen en ligt je markt in de Benelux?
Denk dan even twee keer na of je wel die mooie foto van dat landschap met bergen op de achtergrond wilt gaan gebruiken. Of die foto’s met wolkenkrabbers waarbij de skyline van Rotterdam verbleekt, dieren welke niet in Nederland voorkomen…
Uitzonderingen bevestigen de regel
Dit gezegd hebbende zijn er uiteraard altijd uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld een coaching bedrijf welke tot het uiterste gaat? Dan kan ik me voorstellen dat een foto van een bergbeklimmer die een topprestatie levert, toegevoegde waarde heeft voor je site. Overweeg op welke pagina en met welk doel je een bepaalde foto wilt plaatsen.
4. Professionele fotograaf inschakelen
Wellicht had je het zelf al bedacht. Wil je een mooie bedrijfspresentatie welke afgestemd is op jou en je bedrijf? Neem dan een professionele fotograaf in de arm.
Met een professionele fotograaf ben je in ieder geval verzekerd van foto’s welke echt jou en je bedrijf weergeven. Daarnaast hoef je je ook niet druk te maken of de kwaliteit wel goed is.
Er zitten veel voordelen aan het inhuren van een fotograaf. Maar uiteraard blijft het wel een investering. En in het geval dat je alle werknemers op de dag van het fotograferen bij elkaar wilt hebben, vereist dit bovendien ook een goede planning.
Fotograaf uitkiezen
Iedere fotograaf heeft een eigen stijl van fotograferen. Voor jou belangrijk dus dat die stijl aansluit bij je onderneming of bedrijf. Als je een fotograaf gaat zoeken, kun je natuurlijk op internet rondkijken.
Maar je kunt ook aan vrienden, kennissen of collega’s vragen of zij goede ervaringen hebben met een bepaalde fotograaf. En misschien heb je in je LinkedIn netwerk wel een geschikte fotograaf onder je contacten staan?
Bespreek je wensen met de fotograaf
Goed is om van tevoren met de fotograaf te bespreken wat je uit wilt dragen met je bedrijf.
Probeer diverse settings te combineren. Denk hierbij aan het laten maken van portretfoto’s, foto’s van je bedrijfspand en foto’s op de werkvloer.
5. Speciaal voor ondernemers 'Branding fotografie'
Ook in de fotografie business worden creatieve concepten bedacht. Zo stuitte ik op de website van LINK Fotografie. Behalve hun expertise in portretfotografie en profielfoto’s hebben ze nog een geweldig concept bedacht: ‘Branding fotografie’. Speciaal voor ondernemers welke persoonlijke portretten en sfeerbeelden willen voor hun website en/of drukwerkitems.
In het kort komt het erop neer dat je in een powersessie van 2,5 uur samenkomt met maximaal 6 andere ondernemers. Deze ondernemers zijn elkaars ‘figuranten’. Op deze manier kunnen veel situaties nagebootst worden zoals werkoverleg, coachingsgesprekken of trainingssituaties.
Deze foto’s worden op verschillende plekken en in verschillende settings genomen. Overal is aan gedacht, zelfs aan tijd om van kleding te wisselen. En doordat je met meerdere ondernemers hier tegelijkertijd aan deelneemt, zijn de kosten laag. Ik zeg; “We hebben een LINK!”.