Search
Close this search box.

Alle smaakjes

pagina 1 google breda seo

Home | Terug naar blog overzicht

Voordelen van SEO ten opzichte van SEA

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat deze goed vindbaar is in zoekmachines zoals Google. Twee veelgebruikte methoden hiervoor zijn SEO en SEA.

Hoewel beide methoden gericht zijn op het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekresultaten, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blog zullen we het verschil tussen SEO en SEA uitleggen en wat de voordelen van SEO zijn voor je website.

Wat is SEO?

SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie (Search Engine Optimization) en verwijst naar het proces van het verbeteren van de ranking van een website in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google.

Dit proces omvat verschillende technieken, zoals het gebruik van relevante zoekwoorden in de content en meta tags van je website, het verbeteren van de laadsnelheid van je website, het optimaliseren van de structuur van je website, het creëren van backlinks en nog veel meer.

Wat is SEA?

SEA staat voor zoekmachine adverteren (Search Engine Advertising) en omvat het plaatsen van betaalde advertenties op zoekmachines zoals Google.

Adverteerders bieden op bepaalde zoekwoorden en als iemand op dat zoekwoord zoekt, wordt de advertentie van de adverteerder weergegeven boven of onder de organische zoekresultaten. Met SEA zie je dus direct resultaat in de rankings van de zoekmachines.

Voorbeeld voordelen van SEO

In onderstaand voorbeeld zie je dat er eerst bovenaan 3 advertenties verschijnen als je zoekt op ‘Catalogus ontwerper’.

De 1e advertentie gaat over een bedrijf gespecialiseerd in branding, campagnes en websites.
De 2e advertentie betreft een grafisch vormgever. Wellicht kunnen deze bedrijven ook catalogi ontwerpen maar het staat er niet expliciet bij.
De 3e advertentie betreft het een aanbod voor Freelance ontwerpers.

Hieronder volgen de organische resultaten (SEO genoemd). Deze resultaten sluiten doorgaans beter aan bij de vraag. Dat zie je al in dit voorbeeld. Het 1e SEO resultaat beantwoordt direct de zoekvraag. Dit is dus relevante informatie als je op zoek bent naar een catalogus ontwerper.

Hoewel zowel SEO als SEA beiden nuttig kunnen zijn voor het promoten van je website, heeft SEO enkele belangrijke voordelen ten opzichte van SEA. SEO is wel een langduriger proces dan SEA en het kan enige tijd duren voordat je resultaten ziet verschijnen in Google.

Voordelen SEO ten opzichte van SEA

  1. Duurzamer resultaat: Met SEO zorg je ervoor dat jouw website op lange termijn beter gevonden wordt in zoekmachines. Je optimaliseert je website namelijk voor de zoekmachines en voor de bezoekers. Dit zorgt ervoor dat de positie van je website in de zoekresultaten stabiel blijft en niet afhankelijk is van je advertentiebudget.

  2. Kostenbesparend: Met SEA betaal je per klik op je advertentie. Dit kan snel oplopen en een grote kostenpost worden. Met SEO hoef je geen kosten te maken voor klikken op advertenties en kun je op lange termijn geld besparen.

  3. Meer vertrouwen: Uit onderzoek blijkt dat zoekmachinegebruikers meer vertrouwen hebben in de organische zoekresultaten dan in de gesponsorde resultaten. Dit doordat de vraag van de bezoeker doorgaans beter beantwoord wordt bij de SEO resultaten. Door hoger te scoren in de organische zoekresultaten, kun je dus meer vertrouwen winnen bij je potentiële klanten.

  4. Beter voor je branding: Door te investeren in SEO werk je aan de online zichtbaarheid en reputatie van je merk. Je zorgt voor een betere gebruikerservaring en dit kan leiden tot positieve associaties en loyaliteit bij je doelgroep.

  5. Betere targeting: Met SEO kun je gerichter je doelgroep bereiken. Door te optimaliseren op bepaalde zoekwoorden en deze te verwerken in je content, kun je ervoor zorgen dat je gevonden wordt door de mensen die écht geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten

voordelen seo ten opzichte van sea

Slot

SEO is een meer duurzame en kostenbesparende methode om jouw website beter vindbaar te maken in zoekmachines dan SEA. Bovendien kan het werken aan SEO betere resultaten opleveren op het gebied van branding, vertrouwen en targeting.
Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in SEO als je met je website beter gevonden wilt worden in zoekmachines.

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven