Search
Close this search box.

Alle smaakjes

waarom noindex gebruiken op website pagina

Home | Terug naar blog overzicht

Waarom een noindex gebruiken op je website pagina

Vaag je jezelf af waarom je een noindex zou willen gebruiken. In deze blog lees je dat het bijzonder nuttig kan zijn om bepaalde pagina's niet te laten indexeren door Google.

Wat is een 'noindex'?

Een noindex gebruiken op een website pagina vertelt zoekmachines dat ze die pagina niet moeten indexeren, wat betekent dat deze niet in zoekresultaten verschijnt.
Ondanks een noindex tag zijn deze pagina’s nog steeds wel toegankelijk voor gebruikers die de URL kennen, de pagina is dus niet verdwenen met het noindex gebruik.

Gebruik noindex voor pagina's zonder waarde

Misschien vraag je je af waarom je een noindex zou willen gebruiken. Feitelijk is het zelfs beter om bepaalde website pagina’s niet te laten indexeren voor je vindbaarheid in Google en andere zoekmachines.

Een pagina welke geen waarde toevoegt, kun je beter op noindex zetten. Hoe meer ‘low quality’ pagina’s je op je site hebt welke geïndexeerd worden, hoe groter de kans dat je site slechter presteert in de zoekmachines.

Hieronder volgen 5 voorbeelden waarbij noindex gebruiken het overwegen waard is.

1. Pagina's met duplicate content

Als je dezelfde inhoud op meerdere pagina’s van je website hebt, kan dit leiden tot een probleem met duplicate content (dubbele inhoud). Dit kan de rangschikking van je website in zoekmachines schaden. Door een noindex tag op deze pagina’s te plaatsen, geef je aan dat je deze inhoud niet wilt laten indexeren en kun je het risico op dubbele inhoud verminderen.

2. Pagina's met een tijdelijke inhoud

Als je tijdelijke inhoud hebt die slechts voor een bepaalde periode relevant is, zoals promoties of speciale aanbiedingen, wil je misschien niet in de zoekresultaten laten verschijnen nadat deze aanbiedingen zijn verlopen. Door de pagina’s op noindex te zetten, zorg je ervoor dat ze niet langer zichtbaar zijn nadat ze niet meer relevant zijn.

3. Oudere of irrelevante pagina's

Als jouw site al een tijdje bestaat, heb je waarschijnlijk oude pagina’s die niet meer relevant zijn voor het huidige publiek. Het is niet nodig om deze pagina’s te verwijderen, maar je kunt ze markeren met een noindex tag om te voorkomen dat ze worden opgenomen in zoekresultaten.

4. Pagina's met verborgen inhoud

Als je pagina’s hebt die bedoeld zijn voor specifieke gebruikers of groepen gebruikers, wil je misschien niet dat deze pagina’s door iedereen worden gevonden. Door deze pagina’s op noindex te zetten, kun je ervoor zorgen dat alleen degenen die specifiek naar de pagina zoeken, deze kunnen vinden.

5. Privacy gevoelige pagina's

Als je pagina’s hebt met informatie die persoonlijk of gevoelig van aard is, zoals persoonlijke gegevens of financiële informatie, wil je deze pagina’s misschien niet zichtbaar maken voor zoekmachines. Door deze pagina’s op noindex te zetten, voorkom je dat deze informatie per ongeluk wordt gedeeld met anderen.

Noindex gebruiken kun je op deze pagina's

Pagina’s waarbij je zeker kunt overwegen of je deze wel of niet wilt laten indexeren door de zoekmachines zijn:

  • een bedankpagina
  • een download pagina
  • een testpagina
  • een inlogpagina
  • met wachtwoord beveiligde pagina’s
  • pagina’s met veel afbeeldingen en weinig tekst met toegevoegde waarde
  • tag pagina’s
  • author pagina’s
  • een zoekpagina
  • je winkelwagentje

Controleer zelf je (onnodige) pagina's

In Google kun je heel eenvoudig controleren welke pagina’s van jouw website geïndexeerd worden. Ga naar Google en typ in: ‘site:jouwwebsitenaam.nl

Nu zie je een overzicht van alle pagina’s welke Google van jouw website indexeert. Zo kun je checken of er website pagina’s tussen staan welke je liever niet wilt laten indexeren. Hiervoor kun je een ‘noindex’ gebruiken.

Hoe voeg je een noindex toe in RankMath?

Weten hoe je een noindex toe kunt voegen? Lees het volgende artikel.

Na toevoegen noindex komt mijn pagina nog steeds voor in Google

Google moet een pagina crawlen om de noindex tag op te merken. En nu kan het dus zijn dat Google de website pagina’s nog niet doorzocht heeft. Met de tool ‘Fetchen‘ van Google kun je een verzoek indienen om de pagina opnieuw te crawlen.

Tot slot

De noindex tag kan een handige tool zijn voor website eigenaren die controle willen houden over welke pagina’s zichtbaar zijn in zoekresultaten. Of je nu testpagina’s maakt, dubbele inhoud hebt of gewoon oude pagina’s wilt verbergen, de noindex tag kan je helpen jouw site georganiseerd en relevant te houden.

Relevante blogs

noindex en nofollow gebruiken op website

Het verschil tussen noindex en nofollow

Niet alle pagina’s van je website zijn relevant voor Google. Sterker nog: je kunt sommige pagina’s zelfs beter niet laten indexeren door zoekmachines. In deze blog lees je wat de functie is van noindex, nofollow en disallow, wat de verschillen zijn en hoe je ze kunt gebruiken voor je website.

Lees verder »

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven