Search
Close this search box.
Waarom website onderhoud belangrijk is

Home | Terug naar blog overzicht

Waarom website onderhoud belangrijk is

Iedere website bouwer zal je zeggen dat je de website altijd up-to-date moet houden. Lijkt het je een verkooppraatje?

Integendeel; het onderhouden van je website is echt van mega belang als je een goed functionerende website wilt hebben. Ik leg je hieronder uit waarom website onderhoud zo belangrijk is; of je dit nu zelf doet of uitbesteedt.

1. Je nieuwe website is online, klaar toch?

Voor veel klanten is het maken van een website een tijdrovend proces wat van tevoren vaak onderschat wordt. Een website bouwer weet prima wat die moet doen. Het lukt me zelfs om een goede middelgrote website in elkaar te zetten en binnen 2 weken online te hebben. Mits de content aangeleverd is…  En in het maken van die content gaat nu net heel veel inspanning inzitten voor de klant als deze ervoor gekozen heeft de content zelf aan te leveren.

Is de website dan eindelijk online wil je het ‘project website’ het liefste afsluiten en verder gaan met ondernemen. Maar wanneer er over website onderhoud en updates wordt gesproken (dit doe ik doorgaans al in het website offerte stadium) zie je de spreekwoordelijke rimpels weleens verschijnen. Waarom website onderhoud? Dit kost toch alleen maar geld? De site draait nu toch goed dus waarom website onderhoud en updates doen en zo?

2. Waarom verschijnen er nieuwe updates?

Voor ieder CMS systeem zoals WordPress en Joomla komen regelmatig updates uit. Vaak zorgen deze updates voor meer of betere mogelijkheden op je site. Maar de belangrijkste reden is dat deze updates zorgen voor oplossingen voor gebreken en lekken. Met als gevolg dat je minder kans hebt om gehackt te worden. Ga je niet mee met deze updates dan maak je je website een mooi doelwit voor internetcriminelen.

3. Hacken is geen cybersprookje

Het belangrijkste doel van een hacker om jouw site te misbruiken is het verspreiden van spam of malware. Ook kan het doel zijn om bezoekers bepaalde software te laten downloaden en te installeren. Hierdoor krijgt een hacker toegang tot vertrouwelijke gegevens zoals persoonsgegevens, gebruikersnamen, wachtwoorden, creditcardgegevens etc.

Nu is het zeker niet het geval dat alleen grote sites aantrekkelijke doelwitten zijn. Ook een hele kleine site is al interessant net zoals verenigingswebsites. Deze laatste hebben vaak een schat aan data van persoonsgegevens.

https://a-merkwaardig.nl/wp-content/uploads/2021/04/hacken-is-geen-cybersprookje.jpg

En juist bij deze kleinere én verenigingssites zijn er geen budgetten voorhanden om proactief bezig te zijn met website onderhoud.

Voor dit soort sites worden bijvoorbeeld de servers gebruikt voor het versturen van spam zonder dat je er zelf enige notie van hebt. Maar je loopt hiermee wel het risico dat je zelf geen mail meer kunt versturen omdat je op een blacklist staat. Dan heb je technisch wel het een en ander op te lossen voor je site. Tel daarbij op dat je niet wilt dat jouw website persoonsgegevens lekt van derden en het vertrouwen wat geschaad wordt. Dit is geen cybersprookje maar gewoon bittere werkelijkheid.

Cybercriminelen zijn bijzonder creatief. Hoe creatief ze kunnen zijn lees je bijvoorbeeld ook in dit artikel: Onderbroek op slot! En 4 andere bizarre hack bij bedrijven.

4. Veilige website

Je hoort weleens dat WordPress websites niet veilig zijn en dus een makkelijk doelwit zijn voor hackers. Het is helaas zo dat WordPress het meest gehackte CMS ter wereld is. Op zich logisch omdat de hoeveelheid websites welke met dit systeem gemaakt wordt echt de andere CMS systemen mijlenver achter zich laat. Echter, het overgrote deel van gehackte WordPress bestaat uit websites welke niet up-to-date zijn en waar website onderhoud van ondergeschikt belang is.

Hackers bestuderen de release notes van plugins. Zodra ze een ingang hebben ontdekt, begint de zoektocht naar niet bijgewerkte websites. Hoe sneller je website geupdate is, hoe korter de tijd dat je site kwetsbaar is.

Waarom wordpress website onderhoud

Marktaandeel CMS systemen

5. Een snellere website is goed voor je vindbaarheid

Elke nieuwe release maakt dat het werken met je website gemakkelijker gaat maar ook de snelheid en efficiëntie gaan erop vooruit.
Dit is fijn voor de bezoekers (User Experience) maar ook voor zoekmachines zoals Google. Google legt namelijk de focus op het snel en goed kunnen bedienen van haar klanten. Websites welke snel laden krijgen voorrang boven websites welke traag laden.

Met het updaten van je website sla je in deze dus 2 vliegen in 1 klap; het draagt bij aan een betere veilige website en voor je vindbaarheid (SEO) is het ook een belangrijk punt.

6. Waarom je niet moet wachten totdat het fout gaat

Het belang van website onderhoud wordt weleens onderschat. Ik krijg dan reacties zoals deze:

 • Waarom website onderhoud doen als en zolang de site werkt?
 • Ik kan toch ook kijken waar het schip strandt en dan mijn website laten ‘repareren’?
 • Als ik mazzel heb, is het goedkoper om de schade te herstellen dan voor onderhoud te betalen.

Als je voor één van bovenstaande redenen kiest om je website niet te onderhouden, loop je ook het risico dat niet al je problemen op korte termijn op te lossen zijn.

 • Je website wordt onveilig. Denk aan datalekken waarbij persoonsgegevens uit je website gehaald worden en verhandeld woren op het dark web.
 • Je domeinnaam kan op een black list komen, zakelijke e-mail kunnen als spam aangemerkt worden met als risico dat e-mails niet meer aankomen.
 • Je website functioneert niet meer zoals zou moeten of laat het helemaal afweten.
 • Imagoschade, browsers kunnen bezoekers waarschuwen wanneer een infectie wordt aangetroffen waardoor je bezoekers je website links zullen laten liggen. Dit gaat weer ten koste van je goede naam.
 • Je website snelheid gaat afnemen.
 • Je website wordt steeds minder vindbaar door bovenstaande punten.

Afhankelijk van wat er mis is gegaan, moet je website ook nog hersteld worden wat ook even kan duren.

7. Website onderhoud zelf doen

Overweeg je het beheer van je website zelf te doen? Bekijk aan de hand van onderstaande punten of website onderhoud iets voor jou is.

 • Je hebt de tijd voor je eigen website onderhoud.
 • Je beschikt over gedegen kennis van je CMS systeem en weet waar en hoe je wat moet doen.
 • Je hebt het besef dat een update niet alleen een druk op de ‘update knop’ is welke vaak goed gaat maar ook goed fout kan gaan.
 • Je bent in staat om technische mankementen aan je site zelf op te kunnen lossen.
 • Je maakt zelf je backups zodat je, mocht het onverhoopt mis gaan, deze ook zelf weer snel terug kunt plaatsen.

8. Waarom website onderhoud uitbesteden?

Wil je zelf niet bezig zijn met het website onderhoud en dit liever uitbesteden? Dan kun je het volgende verwachten:

 • Je website functionaliteiten blijven up-to-date.
 • Je website ranking blijft technisch gezien (ook onder de motorkap) in orde.
 • Je up-to-date website blijft snel presteren wat je bezoekers en Google waarderen.
 • Je houdt cybercriminelen beter buiten de deur, beschermt kostbare data en voorkomt het risico op datalekken.
 • Met regelmaat worden je plugins onder de loep genomen, volstaan deze nog of is vervanging beter?
 • Er worden regelmatig backups gemaakt van je websitegegevens zodat je geen kostbare informatie verliest.
 • Met gedegen website onderhoud ben je beter en voordeliger uit dan aan het repareren van je site met alle nevenschade van dien.

9. Jouw website up-to-date

Waar je ook voor kiest, zelf onderhouden of laten onderhouden, beslis in ieder geval iets om je mooie website gezond en probleemloos in de lucht te houden.

Wordt de website goed onderhouden dan hoef je je niet bezig te houden met zaken die niet (goed) werken. Sterker nog, je zult weinig tot niets merken aan je website zoals het hoort. Immers de site moet gewoon zonder frustratie vóór jou werken, 24 uur per dag.

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven