Search
Close this search box.

Alle smaakjes

noindex en nofollow gebruiken op website

Home | Terug naar blog overzicht

Het verschil tussen noindex en nofollow

Niet alle pagina's van je website zijn relevant voor Google. Sterker nog: je kunt sommige pagina's zelfs beter niet laten indexeren door zoekmachines. In deze blog lees je wat de functie is van noindex, nofollow en disallow, wat de verschillen zijn en hoe je ze kunt gebruiken voor je website.

Als je je bezighoudt met je online zichtbaarheid zijn er ook pagina’s waarvan je niet moet willen dat ze in de zoekresultaten van Google verschijnen. Met de tags noindex en noindex en nofollow functie kun je hier invloed op uitoefenen. Dit kunnen pagina’s zijn als een bedankpagina, inlogpagina, afgeschermde pagina’s, winkelwagentje etc.

Hoe werkt Google?

Allereerst is het belangrijk te weten hoe Google werkt met crawlen en indexeren.

  1. Crawlen
    Zoekmachines zoals Google crawlen als eerste door je website op zoek naar zo veel mogelijk nieuwe URL’s. Deze zijn o.a. te vinden in sitemaps. Ook zien zoekmachines welke pagina’s gewijzigd zijn of niet langer meer bestaan.
  2. Indexeren
    Nadat Google een website gecrawld heeft, wordt deze geïndexeerd aan de hand van de informatie welke op de pagina’s staat. Dus als iemand een zoekopdracht invoert, zoekt Google er de meest relevante zoekresultaten bij. Daarom is het belangrijk dat de juiste pagina’s geïndexeerd worden.

Wat is een noindex

Een noindex is een robot meta tag die je aan zoekmachines kunt geven om een specifieke pagina op je website niet op te nemen in de zoekresultaten. Met andere woorden, als je de noindex-tag gebruikt op een pagina, dan zorg je ervoor dat deze pagina niet wordt getoond in de zoekresultaten van Google of andere zoekmachines. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een pagina hebt die niet relevant is voor zoekopdrachten of als je tijdelijk een pagina offline wilt houden (bijvoorbeeld een testpagina).

Meer redenen om een noindex te gebruiken vind je hier:

Wat is een nofollow

De nofollow wordt gebruikt om links op een pagina te markeren als niet relevant voor de zoekmachine. Wanneer een zoekmachine een link tegenkomt met de nofollow-tag, dan wordt de link niet gevolgd en wordt er geen waarde toegekend aan de pagina waarnaar wordt gelinkt.

Waarom zou je dat doen? Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je links plaatst naar pagina’s die niet gerelateerd zijn aan je website of als je links plaatst naar betaalde content.

Belangrijkste verschil noindex en nofollow

Het belangrijkste verschil tussen noindex en nofollow is dus dat noindex betrekking heeft op de pagina zelf, terwijl nofollow betrekking heeft op de links op die pagina.
Met noindex zorg je ervoor dat een pagina niet wordt opgenomen in de zoekresultaten, terwijl je met nofollow aangeeft dat de links op een pagina niet relevant zijn voor de zoekmachine.

Wat is een disallow?

Nu je weet wat het verschil is tussen een noindex en nofollow, is er ook nog de disallow functie. Deze functie kun je gebruiken als er bepaalde delen van je website zijn welke je liever niet wilt laten indexeren zoals pagina’s die nog in ontwikkeling zijn of pagina’s met vertrouwelijke informatie. In dat geval kan je gebruik maken van de disallow functie.

In tegenstelling tot de noindex en nofollow is de disallow geen tag maar de disallow zet je in de robots.txt file van je website. Dit bestand vertelt zoekmachines welke pagina’s van jouw website ze mogen indexeren en welke pagina’s niet. Als je de disallow functie gebruikt, kan je specifieke pagina’s of mappen op jouw website blokkeren van indexatie door zoekmachines.

Het gebruik van de disallow functie is geen garantie dat zoekmachines jouw pagina’s niet indexeren. Sommige zoekmachines kunnen deze instructie negeren of kunnen nog steeds de pagina’s vinden via links vanaf andere websites. Ook kan het gebeuren dat je per ongeluk belangrijke pagina’s blokkeert, waardoor deze niet meer worden geïndexeerd.

Gebruik de disallow functie dus alleen voor pagina’s of mappen die echt niet geïndexeerd moeten worden. Als je twijfelt, kan je altijd contact opnemen met een SEO-expert om je te adviseren over het gebruik van de disallow functie op jouw website.

Tot slot

Wanneer je geen gebruik maakt van robot meta tags zoals noindex en nofollow of de disallow functie zijn al je pagina’s voor Google en andere zoekmachines bereikbaar en kunnen worden gecrawld.

Belangrijk is wel dat je goed nadenkt over welke pagina’s je uitsluit op je website want anders kan het zomaar zijn dat je goede zoekposities verliest.

Relevante blogs

noindex en nofollow gebruiken op website

Het verschil tussen noindex en nofollow

Niet alle pagina’s van je website zijn relevant voor Google. Sterker nog: je kunt sommige pagina’s zelfs beter niet laten indexeren door zoekmachines. In deze blog lees je wat de functie is van noindex, nofollow en disallow, wat de verschillen zijn en hoe je ze kunt gebruiken voor je website.

Lees verder »

Blog delen?

LinkedIn
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Email
A-merkwaardig

A-merkwaardig

Ingrid Bastiaansen

Scroll naar boven